Övervakning i lungor med ljusförstärkning
LUNDS UNIVERSITET
En medicinteknisk produkt utvecklad av Neola Medical AB i Lund, Neola®. Instrumentet är baserat på en optisk teknologi och möjliggör icke-invasiv kontinuerlig mätning av lungfunktionen hos barn i olika åldrar för omedelbar upptäckt av allvarliga lungkomplikationer.

Detta projekt syftar till att vidareutveckla av en medicinteknisk produkt utvecklad av Neola Medical AB i Lund, Neola®, och utöka patientgruppen från för tidigt födda barn till äldre barn. Instrumentet, baserat på en optisk teknologi, möjliggör kontinuerlig mätning av lungfunktion hos barn i olika åldrar för omedelbar upptäckt av allvarliga lungkomplikationer, vilket leder till bättre vård och bättre livskvalitet för barn som behöver sövas för operation och vårdas på intensivvårdsavdelningar. Detta projekt syftar till att vidareutveckla av en medicinteknisk produkt utvecklad av Neola Medical AB i Lund, Neola®, och utöka patientgruppen från för tidigt födda barn till äldre barn. Instrumentet är baserat på en optisk teknologi och möjliggör icke-invasiv kontinuerlig mätning av lungfunktionen hos barn i olika åldrar för omedelbar upptäckt av allvarliga lungkomplikationer. Möjligheten att kontinuerligt kunna övervaka syrgasfraktionen i lungan och mäta lungvolym, kan i kombination med annan övervakning hjälpa läkare att snabbt avgöra om eventuella problem beror på t ex resorbtionsatelektaser och pneumothorax, övervätskad lunga, slempropp eller något annat. Detta är mycket viktigt då den rätta behandlingen är olika vid olika komplikationer, och det kan ibland vara svårt att snabbt avgöra vilken det handlar om när ett problem uppdagas. Snabbare och säkrare diagnos leder till en bättre vård, färre komplikationer och en bättre livskvalitet för barn som behöver sövas för operation och vårdas på intensivvårdsavdelningar, samt färre vårddygn på intensivvårdsavdelningar och därmed minskade kostnader för sjukhus. Projektet bidrar till svensk forskning och innovation samt utökning av svenska medicintekniska produkter på en global marknad.

Målet med projektet är att demonstrera i enkla modeller att övervakning av lungorna hos större patienter är möjlig funktion och lägga grunden till framtida kliniska tester. Det långsiktiga målet med projektet är att det ska leda till tillverkning av lungövervakningssystem för barn upp till 4 år som kan användas för barn som vårdas inom operation och intensivvård, vilket kan marknadsföras för svenska och utländska sjukhus.

PROJEKTFAKTA

KATEGORI:

Informatik för diagnostik/Bioinformatik, Sensorsystem

KOORDINATOR:

LUNDS UNIVERSITET

PROJEKTNUMMER:

2022-03489

BIDRAG:

1 643 132 kr

STARTDATUM:

april 1, 2023

SLUTDATUM:

mars 31, 2025

PROJEKTSTATUS:

Pågående
Rulla till toppen