Utveckling och klinisk validering av sepsisprediktionsalgoritm på IVA
ALGODX AB
NAVOY® - flaggskeppsalgoritm som hjälper vårdgivare inom intensivvård att förutsäga risken för att intensivvårdspatienter utvecklar sepsis under de kommande timmarna.

Sepsis är ett potentiellt livshotande tillstånd som drabbar mer än 30 miljoner människor världen över årligen, vilket leder till ca 6 miljoner dödsfall, vilket är en skrämmande dödlighet. Vid sepsisbehandling är tidsfaktorn kritisk; där hörnstenarna är tidig och lämplig antibiotika tillsammans. En viktig medicinsk utmaning är prediktion av sepsis som kan leda till viktiga tidiga insatser som minskar komplikationer och dödlighet. AlgoDx har utvecklat en maskininlärningsalgoritm, EXPRESS, för prediktiv diagnostik av sepsis hos inlagda patienter, som kommer att valideras i en klinisk prövning inom ramen för denna ansökan. Samarbetet mellan parterna, AlgoDx, Uppsala universitet och Skånes universitetssjukhus i denna ansökan innebär: 1. Ytterligare förfining av EXPRESS-algoritmen för att uppnå ännu högre träffsäkerhet. (WP1). 2. Samutveckling mellan AlgoDx och personal från IVA vid Skåne universitetssjukhus för att ta fram enhetsgränssnittet som kommer att användas av ExPRESS-studien (WP2). 3. Genomförande av den kliniska valideringsstudien vid ICU i Malmö. Sammanfattningsvis har vi genom detta samarbete en stor potential att marknadsföra det första ML-baserade prediktionsverktyget för sepsis som når EU-marknaden (WP3).

AlgoDx har genom ett nära samarbete med forskare vid Uppsala universitet och Skånes universitetssjukhus i Malmö förfinat och kliniskt validerat en algoritm för prediktion av sepsis hos IVA-patienter (NAVOY® Sepsis, tidigare kallad ExPRESS).

PROJEKTFAKTA

KATEGORI:

Hälsoinformatik

KOORDINATOR:

ALGODX AB

PROJEKTNUMMER:

2019-05482

BIDRAG:

3 000 000 kr

STARTDATUM:

april 15, 2020

SLUTDATUM:

december 31, 2021

PROJEKTSTATUS:

Avslutade
Rulla till toppen