Multimodal visualisering av mikrocirkulationen vid behandling av kritisk extremitetsischemi
PERIMED AB
Optisk teknik för mikrocirkulatorisk avbildning som möjliggör en väsentligt förbättrad diagnostisering av CLI-patienter.

Vid flertalet sjukdomstillstånd såsom Diabetes Mellitus sker en negativ systemisk påverkan på mikrocirkulationen. Denna patientgrupp riskerar att drabbas av kritisk extremitetsischemi (CLI) då det kapillära blodflödet och syresaturationen når kritiska nivåer. Vi vill vidareutveckla en ny optisk teknik för mikrocirkulatorisk avbildning som möjliggör en väsentligt förbättrad diagnostisering av CLI-patienter. Tekniken ska även ge kirurgen återkoppling direkt under ett ingrepp för att vägleda om ytterligare kärldilatationer krävs, samt användas för att följa upp hur vävnaden återhämtar sig efter genomfört ingrepp. Inom föreslaget projekt kommer en ny kamerabaserad teknik för multimodal avbildning av mikrocirkulationen att vidareutvecklas och utvärderas. Den tänkta produkten är unik i flera avseenden då den simultant avbildar blodets flöde och syresaturation i mikrocirkulationen.

Målgruppen för produkten är initialt kliniker där CLI-patienter diagnostiseras, behandlas och följs upp. Målet är att ta fram ett system i prototypstadium som kan användas och utvärderas på klinik. Projektet fokuserar på CLI-behandling, men tekniken kan även användas för bedömning av till exempel perifer arteriell sjukdom, brännskador samt uppföljning av lambåkirurgi. Idag finns det ingen tillverkare som kan erbjuda denna typ av bildgivande produkt för en multimodal objektiv bedömning av mikrocirkulationen. Det finns dock ett uttalat behov av instrument av det här slaget, både från existerande kunder och från internationella guidelines, varför den kliniska och kommersiella potentialen bedöms vara mycket stor. Företaget Perimed AB har för avsikt att vidareutveckla prototypen till en CE-märkt medicinteknisk produkt.

PROJEKTFAKTA

KATEGORI:

Bildgivande system/Imaging, Hälsoinformatik

KOORDINATOR:

PERIMED AB

PROJEKTNUMMER:

2019-01522

BIDRAG:

2 838 443 kr

STARTDATUM:

maj 16, 2019

SLUTDATUM:

februari 28, 2022

PROJEKTSTATUS:

Avslutade
Rulla till toppen