Reduktion av trombosrisk vid ädelmetallsbeläggning av stentar (ÄDELSTENT)
BACTIGUARD AB
Medicintekniska produkter och sårprodukter som förebygger infektioner, bl.a. urinvägskatetrar, endotrakealtuber och centrala venkatetrar.

Syftet med projektet var att belägga stentar med Bactiguards teknologi och därefter kunna visa, både in vitro och in vivo, minskning av koagulation, trombocyt-aktivering och proteindeposition. Vid klinisk användning av stentar (metallcylinder vilken förs in och vidgas i tex blodkärl), är trombos/blodpropp en vanlig komplikation. Stentar räddar liv och används vid tex vid behandling av förträngningar i hjärtats kranskärl för att undvika hjärtinfarkt och för att behandla kärlförträngningar i hjärnans och halsens kärl för att minska risken för stroke. Ett problem vid användning av stentar är att trombocyter i blodet aktiveras, adhererar till stentarna och sätter igång koagulationen så att koagel/tromber bildas. För att minska risken för detta får patienten höga doser av läkemedel som dämpar trombocytaktiveringen, vilket i sin tur ökar patientens blödningsbenägenhet vilket ofta är ett signifikant kliniskt problem. Staffan Holmins forskargrupp vid KI har länge forskat på metoder vid behandling av stroke och nya applikationer för endovaskulär teknik, och deltar dessutom i en rad kliniska studier av nya medicintekniska produkter. Holmin och Bactiguard, ett medicintekniskt företag specialiserat på att belägga katetrar med en infektionshämmande coating har nu inlett ett samarbete, då man har observerat att Bactiguards beläggning även kan minska materialets trombocytaktivering. Tanken är att belägga stentar med Bactiguards coating med avsikt att minska aktiveringen av trombocyter och därmed risken för att tromboser att bildas. Förhoppningen är att patienter med Bactiguard-coatade stentar ska få ett minskat behov av läkemedel med trombocythämmare vilket avsevärt skulle underlätta patientvården och göra den säkrare. Utökade in vitro/ex vivo försök i blod följt av in vivo studier i gris planeras för att utvärdera coatade stentar. Den långsiktiga planen är att projektet leder till en CE-märkt stent med Bactiguards coating.

Målet med projektet är att få fram en beläggning på stentar som minskar aktiveringen av koagulationsfaktorer och därigenom trombosbildning. På detta sätt hoppas vi kunna minska den mängd trombocythämmande läkemedel som patienter med dessa stentar behöver ta. Projektet nådde målet inom planerad tid.

PROJEKTFAKTA

KATEGORI:

Övrigt

KOORDINATOR:

BACTIGUARD AB

PROJEKTNUMMER:

2019-01472

BIDRAG:

1 480 000 kr

STARTDATUM:

september 1, 2019

SLUTDATUM:

augusti 30, 2021

PROJEKTSTATUS:

Avslutade
Rulla till toppen