Fickultraljud för innovativ hjärtsviktsdiagnostik
REGION JÄMTLAND HÄRJEDALEN
En studie av hjärtultraljud med en handhållen enhet (Vscan, GE-Healthcare) som en del av ett utbildningsprogram för primärvårdsläkare.

Att kunna diagnosticera hjärtsvikt (HF) hos patienter med minskad ejektionsfraktion i vänster kammare (LVEF) i primärvården skulle vara kliniskt värdefullt. Få studier om detta ämne har genomförts. Därför utformade vi en studie av hjärtultraljud med en handhållen enhet (Vscan, GE-Healthcare) som en del av ett utbildningsprogram för primärvårdsläkare. Studiepatienterna rekryterades bland primärvårdspatienter som utvärderades i primärvården och remitterades för en omfattande hjärtultraljudsundersökning (referensmetod).

Målet, att utvärdera förutsättningarna för att implementera fickultraljud för hjärtdiagnostik i primärvård, har uppfyllts, dock med resultatet att metoden ännu inte är mogen för klinisk implementering på nuvarande tekniska nivå, av följande skäl: Populationen av primärvårdspatienter med klinisk misstanke på hjärtsvikt, innehöll förhållandevis få som uppfyllde kriterier för hjärtsvikt med nedsatt vänsterkammarfunktion (7,4%), medan hjärtsvikt med måttligt nedsatt eller bevarad vänsterkammarfunktion var förhållandevis vanligare (11,7% respektive 53,2%).

PROJEKTFAKTA

KATEGORI:

Hälsoinformatik, Informatik för diagnostik/Bioinformatik

KOORDINATOR:

REGION JÄMTLAND HÄRJEDALEN

PROJEKTNUMMER:

2016-02514

BIDRAG:

946 398 kr

STARTDATUM:

september 30, 2016

SLUTDATUM:

augusti 31, 2018

PROJEKTSTATUS:

Avslutade
Rulla till toppen