Nationell samverkan för implementering av 3D-printing i sjukvården
Region Uppsala

Syfte och mål
Detta strategiska projekt samlar flera regionala initiativ som utvecklar 3D-printingsfaciliteter i sjukhusmiljö med syftet att utbyta erfarenheter kring regionala och nationella strategiska frågeställningar och insatsområden för att underlätta och stimulera implementering av 3D-printing i sjukvården. De insatsområden som projektet kommer fokusera på är regulatoriska strategier och förhållningssätt, hälsoekonomiska perspektiv samt samverkansmodeller mellan 3D-printning företag och sjukvård.

Förväntade effekter och resultat
Stärka nationell samverkan och konkurrenskraft i ett internationellt perspektiv och möjliggöra för en effektiv och patientsäker implementering av 3D-printing i sjukvården. Projektet bidrar till en snabbare implementering av innovativ medicinteknik genom att tydliggöra regulatoriska kravställningar för hälso- och sjukvården, effektivisera samverkansprocesser och avtal mellan hälso-och sjukvård och företag. Dessutom arbetar projektet med att generera evidens som visar de hälsoekonomiska fördelarna, vilket kommer öka intresset för investeringar i denna teknik.

Planerat upplägg och genomförande
Projektet kommer delas in i 4 arbetspaket varav 1 mer övergripande och bredare forum för nätverkande och erfarenhetsutbyte, Forum 3D-printing i sjukvården (AP1), samt 3 mer fokuserade och operativa arbetspaket inom vilka specifika aktiviteter kommer drivas: Regulatoriska strategier (AP2), Modell för samverkan mellan företag och sjukvård (AP3) samt Hälsoekonomiska effekter av 3Dprinting i sjukvården (AP4). De projektparter som listats i projektet har alla varit högst delaktiga i formering av projektplan och aktiviteter under ansökningsfasen.

PROJEKTFAKTA

KATEGORI:

KOORDINATOR:

Region Uppsala

PROJEKTNUMMER:

2023-03494

BIDRAG:

3 000 000 kr

STARTDATUM:

oktober 10, 2023

SLUTDATUM:

december 31, 2025

PROJEKTSTATUS:

Pågående
Rulla till toppen