Distansbaserad multimodal diagnos och monitorering av Parkinsons sjukdom och essentiell tremor
LUNDS UNIVERSITET
Utveckla bättre metoder för att diagnostisera och följa upp behandling hos patienter med Parkinsons sjukdom (PS) och essentiell tremor (ET).

Detta projekt syftar till att utveckla bättre metoder för att diagnostisera och följa upp behandling hos patienter med Parkinsons sjukdom (PS) och essentiell tremor (ET). Dessa två förhållandevis vanliga neurologiska rörelsesjukdomar drabbar milliontals människor världen över och det finns stora behov att bättre individanpassa behandlingar. Vi strävar också efter att utveckla en metod for att uppnå bättre behandlingsresultat med s.k. deep-brain stimulation (DBS) genom att guida behandlande läkare i inställningen av stimuleringsparametrar. Projektet har sin grund i ett akademiskt forskningssamarbete med fokus på hur dessa sjukdomar påverkar gång, tremor (skakningar) och rösten. Vår forskning tyder på att en bredare karaktärisering av symptombilden med hänsyn tagen till alla dessa typer av symptom kommer ge en mycket bättre möjlighet att förbättra och individanpassa behandlingen. Inte minst genom att följa patienterna över tid i deras hemmiljö. Med denna ansökan vill vi alltså ta vår akademiska forskning vidare till en produkt/tjänst som används i den kliniska verksamheten i syfte att: 1) förbättra diagnostisering och uppföljning av PS/ET patienter och 2) förbättra behandlingseffekten av DBS. För att kunna ta produkten till marknaden har två SMEs knutits till ansökan, som också inkluderar akademiska forskare och kliniskt verksamma neurologer.

Vi strävar efter att utveckla en teknologisk plattform för detaljerade analyser av darrningar och avvikande egenskaper i röst- och gångmönster hos patienter som lider av Parkinsons sjukdom (PD) och/eller essentiell tremor (ET). För att göra optimalt användning av denna kärnteknologi kommer vi att bygga ett högt erfaret forskningsteam som ska samarbeta i projektet och bestå av experter inom relevanta vetenskapliga områden, det vill säga neurofysiologi, neurologi, matematisk statistik, logopedi och fysioterapi.

PROJEKTFAKTA

KATEGORI:

Informatik för diagnostik/Bioinformatik

KOORDINATOR:

LUNDS UNIVERSITET

PROJEKTNUMMER:

2020-04805

BIDRAG:

2 025 841 kr

STARTDATUM:

maj 1, 2021

SLUTDATUM:

april 30, 2023

PROJEKTSTATUS:

Pågående
Rulla till toppen