Införande av ett nytt digitalt verktyg för kognitiv screening vid behandling av utmattningssyndrom
REGION VÄSTERBOTTEN
Undersöka vilka anpassningar av vårdprocessen som krävs för att införa ett digitalt verktyg för kognitiv screening för patienter med utmattningssyndrom vid Stressrehabiliteringen,

Projektets målsättning är att undersöka vilka anpassningar av vårdprocessen som krävs för att införa ett digitalt verktyg för kognitiv screening för patienter med utmattningssyndrom vid Stressrehabiliteringen, Region Västerbotten på ett resurseffektivt sätt. Vidare avser projektet utvärdera användarbarhet och nytta av digital kognitiv screening, utifrån både patient- och vårdgivarperspektiv. Vid utmattningssyndrom (UMS) är det vanligt med kognitiva besvär, exempelvis problem med minne och koncentration. Kognitiva besvär upplevs som mycket bekymmersamma och kan inverka negativt på förmågan att tillgodogöra sig behandling och försvåra återgång till arbete. Trots detta så undersöks kognitiv funktion vanligen inte vid UMS med hjälp av psykologiska test. En anledning till det är att det hittills saknats enkla verktyg för att göra en sådan undersökning. Detta får konsekvenser för vården, då det begränsar möjligheterna att anpassa rehabiliteringsinsatser utifrån patienternas förutsättningar och behov. Digital kognitiv screening är en ny medicinskteknisk lösning som har potential att ge ökad kvalitet i vården av patienter med UMS. Föreliggande projekt har som målsättning är att analysera vilka anpassningar av vårdprocessen som krävs för att införa digital kognitiv screening på en specialiserad stressmottagning (Stressrehabiliteringen, Region Västerbotten). Den medicinsktekniska lösning som avser prövas är Mindmore, ett digitalt kognitivt testbatteri för bedömning av kognitiv status. Vidare avser projektet utvärdera lösningens användarbarhet och nytta, utifrån både patient- och vårdgivarperspektiv. En viktig aspekt av projektet är att utvärdera möjligheterna till distanstestning, för ökad möjlighet att tillhandahålla jämlik vård i glesbygd och minskat behov av resor. Projektet genomförs i samarbete mellan Region Västerbotten och Umeå universitet, med nära involvering av patienter. Projektets resultat förväntas leda till stärkt vård för patienter med UMS samt hållbara vårdprocesser för personal. Den kunskap som projektet genererar sprids nationellt och mellan vårdinstanser, för ökat nyttiggörande.

"Vid projektavslut förväntas (1) en behovsanalys ha genomförts för att undersöka vilka anpassningar av vårdprocessen som krävs för att införa digital kognitiv screening i verksamheten, (2) utifrån de behov som identifieras utforma en rutin för att införa och därefter kontinuerligt utvärdera införandet, samt (3) utvärdera användarbarhet och nytta av digital kognitiv screening för patienter och personal inom Stressrehabiliteringens verksamhet.
"

PROJEKTFAKTA

KATEGORI:

Övrigt

KOORDINATOR:

REGION VÄSTERBOTTEN

PROJEKTNUMMER:

2022-03202

BIDRAG:

845 000 kr

STARTDATUM:

mars 1, 2023

SLUTDATUM:

februari 28, 2025

PROJEKTSTATUS:

Pågående
Rulla till toppen