Nya metoder för modellering och tillverkning av ortopediska skoinlägg
ORTHOVELOX AB
En innovation som hjälp av modern teknik inom 3D-scanning, generativ design och 3D-printning (additiv tillverkning) kan leverera helt färdiga individanpassade skoinlägg, till ortopedtekniska verksamheter inom sjukvården.

Genomföra studie på Sahlgrenska Universitetssjukhus för att analysera Orthovelox's automatiskt genererade inlägg gjorda av vår mjukvara baserat på erhållen tryckdata under gång. Studien görs under omgångar där koden justeras utifrån resultatet. Syftet är att optimera koden för att automatiskt generera individanpassade inlägg som ger bra tryckdata. Av de ortopedtekniska hjälpmedel som sjukvården idag ordinerar är individanpassade skoinlägg de absolut vanligaste, de utgör därför en stor samhällskostnad. Idag används ofta 3D-skanning för att skräddarsy skoinläggen efter patienternas individuella behov. Vi ser dock att möjligheterna med 3D-skanning inte nyttjas fullt ut. Orthovelox vision är att sänka samhällskostnaden för individanpassade hjälpmedel. Det ska vi göra genom att utveckla en produktionsmetod som effektivt producerar skoinlägg som inte behöver manuellt efterarbete. Genom nya materialval kommer våra produkter kunna användas under en längre tid innan de behöver bytas ut. Idag, efter att ortopedingenjören skannat patientens fötter, behöver en konstruktör modellera inläggen manuellt. Sedan tillverkas halvfärdiga inlägg maskinellt av en underleverantör. De halvfärdiga inläggen bearbetas och färdigställs sedan av ortopedingenjören på mottagningen manuellt. Vår tjänst ska göra att det inte längre behövs någon dedikerad person som explicit modellerar skoinläggen. Istället ska ortopedingenjören själv kunna modellera skoinlägget genom att välja värden för olika parametrar och göra markeringar på den scannade foten. Med denna input generas en digital 3D-modell som ortopedingenjören kan granska och justera vid behov. Den generativa metodiken kommer spara tid när skoinlägg ska definieras. Vi kommer leverera helt färdiga inlägg genom att gjuta silikongummi i 3D-printade formar. Vår plan är att inledningsvis själva sköta tillverkningen men har ambitionen att skala upp vår verksamhet framför allt genom att leasa ut våra modellerings-och tillverknings-metoder. I det långa perspektivet ger det möjligheter att förbättra vården även globalt.

Verifiera att våra inlägg kan erhålla lika bra resultat som traditionellt tillverkade inlägg utifrån tryckdata. Resultatet jämförs med tidigare forskning gjord på individanpassade inlägg tillverkade traditionellt. Målet är att kunna bevisa för kommande intressenter att det inte bara sparar tid och pengar utan också är inlägg som är validerade med avseende på funktion för slutkunden.

PROJEKTFAKTA

KATEGORI:

Hjälpmedel

KOORDINATOR:

ORTHOVELOX AB

PROJEKTNUMMER:

2022-02691

BIDRAG:

71 500 kr

STARTDATUM:

oktober 28, 2022

SLUTDATUM:

oktober 28, 2023

PROJEKTSTATUS:

Pågående
Rulla till toppen